söndag 1 april 2012

Nougatmousse med apelsinchutney och kaffegelé.

Här kommer receptet på en väldigt god och läcker dessert, som jag hittat hos
 Allt Om Mat.
Nougatmousse med apelsinchutney och kaffegelé.
Testade att göra detta då det lät så himla gott.
Gillar desserter som är lager på lager, även ett stort plus för att
den ser arbetad och speciell ut.
Både jag och gästerna ger denna skapelse höga betyg, festlig och god!


Här är receptet för 8 personer:

Du behöver:
8 stycken saovoiardikex
1 dl starkt, kallt kaffe

Apelsinchutney
2 gelatinblad
2 apelsiner
0,5 vaniljstång
0.5 dl pressad apelsinsaft
125 gram syltsocker
2 stycken liméfrukter


Nougatmousse
5 äggulor
0,75 dl strösocker
0,75 dl madeira
150 gram mascarponeost
80 gram Nutella
2 dl grädde

Kaffegelé
2 gelatinblad
1,5 dl hett, starkt kaffe
1,5 msk strösocker
1 msk kaffelikör eller hasselnötslikör

Gör så här:
Apelsinchutney: Lägg gelatinbladen i kallt vatten cirka 5 min.
Skär bort skalet på apelsinerna med en vass kniv och skär ut skinnfria filéer.
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka vaniljstång, frön, apelsinklyftor, apelsinsaft och syltsocker i en kastrull cirka 2 minuter.
Lyft upp gelatinbladen och smält ner dem i apelsinchutneyn under omrörning.
Låt svalna. Pressa i saften av två liméfrukter och fördela chutneyn i 8 koppar eller
glas som rymmer 2 dl. Ställ i kylen minst 3 timmar för att stelna.

Mascarponemousse: Vispa äggulor, socker och madeira i en skål i hett vattenbad till massan blir luftig och riktigt fast och har en temperatur på 83°. Det är viktigt att vispa hela tiden.
Blanda i mascarpone och hasselnötskräm. Låt kallna till 20°.
Lättvispa grädden och vänd försiktigt ner den i krämen.
Kaffedoppa kexen och lägg dem på chutneyn. Klicka eller spritsa ner moussen. Se till att moussen når ända ut i kanterna och är jämn och slät. Ställ kopparna i kylen cirka 3 timmar.

Kaffegelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten cirka 5 min. Lyft upp dem och smält dem på svag värme i lite av kaffet. Rör ner det i det resterande kaffet, socker och likör. Låt kallna, och när den börjar stelna till äggvitekonsistens skedas den över moussen.
Ställ tillbaka kopparna i kylen för att gelén ska stelna helt.
Garnera Och Servera!

Receptet låter mer invecklat än vad det var, gick väldigt lätt och smidigt att göra alla moment. Resultatet blev både vacker och väldigt gott! Poängen med denna efterrätt är att den bör serveras i glaskoppar för att de fina lagren ska vara synliga. Jag gillade verkligen den syrliga apelsinchutneyn i kombination med den lena nougatmoussen och den goda kaffesmaken.
Mycket gott och festligt! Se nu till att prova detta. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar